Een kerstmarkt verhoogt commercie in de binnenstad

Kerstmarkten zijn flink in opkomst en dat is geen gekke gedachte aangezien het bewezen is dat een kerstmarkt significante bijdrage doet in de commercie in de binnenstad. Wij worden veel benadert door gemeenten die willen starten met een kerstmarkt of juist hun huidige kerstmarkt willen uitbreiden.

De winterse evenementen die vaak al vanaf november te bezoeken zijn, lopen door tot half februari. De naam kerstmarkt is dan ook eigenlijk niet juist. Kerst loopt van midden december tot half januari, waar een wintermarkt veel langer doorloopt en dus de binnenstad veel meer biedt. Laten we voor het gemak de term kerstmarkt nog even aanhouden omdat dit tot de verbeelding spreekt.

Uit onderzoek is gebleken dat de commercie in de binnenstad met 15% toeneemt tijdens de kerstmarkt. Voor de mensen een reden om erop uit te gaan en een kerstmarkt wordt vaak als een uitje gezien. De omliggende winkels en instanties krijgen hierdoor ook veel meer aanloop.

Wat we (logischerwijs) veel zien is dat de kerstmarkt wordt gesponsord door de gemeente en de winkeliersvereniging(en) die indirect hiervan geniet. Sommige winkeliers die normaliter op een B- of C-locatie gesitueerd zijn, nemen een stand op de kerstmarkt om voor een korte periode een A-plek te bemachtigen zodat hun producten goed zichtbaar zijn.

Maak een goed kerstmarkt-plan voor jouw binnenstad. Wanneer je hier hulp bij nodig hebt, horen we het graag.

Zie hier voorbeelden van kerstmarkten die zorgen voor een druk en sfeervol centrum:
In Zuid-Holland

In Friesland

In Limburg

Organiseer jij een eigen kerstmarkt of winters evenement? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.